CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT

CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT
Catalunya Exterior per la Independència, assemblea sectorial-territorial de l'ANC per a la Catalunya Exterior

dilluns, 6 d’agost del 2012

Èxit de la 25a trobada d'agermanament occitano-català




El Port de Salau acull per 25a vegada la trobada d'agermanament occitano-català

En l'edició d'enguany s'ha col·locat una placa en record al president del Cercle d'Agermanament Occitano-Català, el desaparegut Enric Garriga Trullols


Aquest diumenge, el primer d'agost, ha tingut lloc la tradicional trobada d'agermanament dels pobles occità i català al Port de Salau, a 2010 metres. Aquest cim del Pirineu ha estat novament el punt de reunió que des de fa 25 anys organitza el Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) per recuperar els vincles dels territoris.

Des de fa 25 anys el CAOC organitza la Pujada al Port de Salau des dels dos vessants del Pirineu, des del Pallars Sobirà i des de l’Arièja (Occitània), el primer diumenge d’agost, amb la col·laboració d’entitats dels dos costats del Pirineu. En l'edició d'enguany s'ha clavat una placa en record d'Enric Garriga Trullols, president del Cercle desaparegut aquest passat novembre.

Per manca de comunicacions, des dels dos costats, és obligat pujar a peu al cim del Port. Els catalans ho tenen millor perquè una pista forestal, apta per jeeps, arriba fins uns 45 minuts a peu abans del Port. Els occitans, en canvi, tenen més de dues hores i mitja de camí pel seu costat, amb un desnivell de més de mil metres.

Un cop a dalt es fan uns actes de germanor, amb intercanvis de productes típics dels dos costats: formatge, vins, licors, ratafia, galetes, xocolata, embotits, etc. S’hi fan danses occitanes i catalanes per a tothom, interpretades pels acordionistes occitans i catalans.

També, pugen acordionistes i músics dels dos costats dels Pirineus.

Hi ha discursos de benvinguda, cançons, danses per a tothom, himnes, banderes, i s’acaba amb una gran rotllana amb el cant dels adéus i una gran foto de família. Tot és imponent, impressionant i meravellós sota la mirada de les àguiles i tot això trepitjant la verdor del Port, esmaltada de flors.

Hi participen els alcaldes de les dues comarques i es reivindica la cultura comuna catalano-occitana i les relacions transfrontereres, que haurien de relligar les dues comarques. És meravellós el paisatge i inoblidable la germanor i la “frairetat” de la trobada.

Aquest 2012 en el marc de la XXV edició dels Actes de la Pujada al Port de Salau commemorarem i retrem homenatge a Enric Garriga Trullols, president del CAOC fins a la seva mort el 17 de novembre de 2011.

Iniciador, organitzador, promotor i impulsor dels actes de la Pujada, Enric Garriga Trullols dedicà la seva vida al servei de Catalunya i d’Occitània i a l’agermanament d’aquestes dues cultures. La Pujada al Port de Salau era un acte molt important per ell, pel qual havia treballat i lluitat molt i és per aquest motiu que s’ha triat aquest any tant simbòlic com és el 25è aniversari per commemorar el seu traspàs.

El dissabte precedent a la Pujada a Salau al primer diumenge d’agost (enguany el 4 d’agost), el CAOC realitzarà diversos actes culturals a Esterri d’Àneu.

El CAOC organitza una xerrada sobre “Les relacions transfrontereres a Salau: les xarxes d’informació i d’evasió i exili i els lligams econòmics”, a càrrec d’Annieu Rieu i Noemi Riudor.

En aquest context i abans del concert es farà un acte de recordança a la figura d’Enric Garriga Trullols, i a la seva trajectòria com a promotor i iniciador dels actes. A la vegada es rememorà la història de la Pujada des dels seus inicis fins a aquest 25è aniversari i la motivació de la trobada, especialment per fomentar contactes a nivell popular i incentivar la recuperació de la identitat dels dos pobles en el seu camí cap a la llibertat nacional. Seran diverses les persones que participaran i faran possible aquest acte de recordança amb els seus parlaments.

A continuació tindrà lloc un concert a l’era-batedor de la Casa-Museu Gassia, d’Esterri, amb la participació del grup occità Bolhida de Sons, i el grup català acordionistes del Pallars 'MAI TANT'. Després del concert s’ha programat un ball.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada