CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT

CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT
Catalunya Exterior per la Independència, assemblea sectorial-territorial de l'ANC per a la Catalunya Exterior

diumenge, 3 de juny del 2012

Dues visions de la resposta de Brussel·les


Aquí teniu l'article de "Nació Digital.cat" :

Quico Sallés | Actualitzat el 02/06/2012 a les 19:00h
Brussel·les explica com Catalunya ha de ser independent dins la UE
La Comissió Europea informa a Reagrupament del camí a seguir per "solucionar" la secessió d'una part d’un estat membre


"Premi". Així veuen des de Reagrupament la resposta que els ha fet arribar Brussel·les a la seva petició d’encetar un procés per impulsar una Iniciativa Legislativa Ciutadana -iniciatives legislatives populars contemplades al Tractat de Lisboa- per regular com integrar la part secessionada d'un estat membre de la Unió. La resolució, a la que ha tingut accés Nació Digital, malgrat que fa enrere la petició al·legant que aquest supòsit ja està regulat, dóna la pauta per trobar la "solució" d’integrar a la UE una virtual Catalunya independent.

El document signat per Catherine Day, Secretària General de la Comissió Europea, apunta tàcitament que no hi ha cap risc d’expulsió del territori secessionat així com tampoc cap tipus de sanció, ni es remet al dret intern dels estats, ans al contrari, i apunta que la "solució s’haurà de trobar en l’ordenament jurídic internacional i en la negociació també internacional".

Tècnicament, la Comissió Europea té dos mesos de termini per acceptar-la a tràmit. Però per no encantar-se Rcat ha obert ja una web per tal de recollir els suports necessaris.

Per Carretero, impulsar aquesta iniciativa s'emmarca en l'estratègia "d'exhaurir totes les vies per assolir la independència de Catalunya, òbviament per la via democràtica". Pel líder de Rcat, amb aquesta possibilitat que ofereix Brussel·les significa que "la Unió Europea ens assegura aquest camí”. "D'aquesta manera s'acabaran les amenaces que des d'Espanya branden insistint que Europa no donaria suport a la conversió de Catalunya en un estat independent", sentencia Carretero.

"No existeix cap base jurídica en els tractats de la Unió Europea que permeti que una legislació secundària -com la del Parlament Europeu- abordi les conseqüències d’una secessió d’una part d’un estat membre. En cas de secessió d’una part d'un estat membre, la solució caldrà trobar-la i negociar dins de l’ordenament jurídic internacional", segella el govern europeu de facto.

En aquest sentit, la resolució recorda que la nacionalitat europea és "secundària", ja que primer cal tenir la nacionalitat d’un estat membre per accedir a l'europea. Amb aquesta premissa, el text deixa entreveure que la secessió d’una part d'un estat membre no impedeix en cap cas que aquest s’adhereixi a la Unió pels processos establerts i s’obtingui la nacionalitat europea.

Per Joan Carretero, líder de Reagrupament i signant de la petició, la resolució demostra que "són falses les amenaces per part de polítics espanyols basades en l’expulsió o el càstig de la Unió Europea si Catalunya esdevé un estat independent". "El text deixa ben clar que un procés de secessió d’una part d’un estat membre no és cap conflicte per a la UE, ja que en tot moment parlen de 'solució' i no de conflicte, ens ensenyen el camí", ha sentenciat Carretero.

Notícia a Nació Digital.cat
-------------------------------------------


I aquí, el del "Racó Català.cat" :

Jordi Freixas | Actualitzat el 03/06/2012 a les 02:48h
La Comissió Europea considera possible la secessió d'una part d'un Estat membre i remet a l'ordenament jurídic internacional

Iniciativa Ciutadana Europea - Ampliació Interna de la UE

En resposta a la Iniciativa Ciutadana que va promoure Reagrupament, la Comissió Europea admet la possibilitat de secessió d'una part d'un Estat membre i considera la solució en la negociació dins l'ordenament jurídic internacional. Tanmateix, no troba base jurídica en els tractats de la UE que permeti la seva legislació per mitjà d'una Iniciativa Ciutadana Europea, motiu pel qual no n'escau el registre.

L'1 d'abril, un Comitè Ciutadà representat pel president de Reagrupament, Joan Carretero, va presentar una petició de registre d'una Iniciativa Ciutadana Europea per tal que es reconegués la successió com a membre de la Unió Europea d'un nou estat sorgit de la secessió democràtica d'un altre Estat membre de la UE. La Comissió tenia 2 mesos per a donar resposta sobre l'admissió a registre, i ha estat en les últimes hores d'aquest termini quan ha donat resposta.

La Comissió Europea "refusa el registre de la iniciativa proposada atès que queda manifestament fora de l'àmbit competencial de la Comissió per tal de presentar una proposta relativa a un acte jurídic per a la finalitat d'aplicació dels Tractats". Segons la mateixa Comissió, "no hi ha cap base jurídica en els tractats de la UE que permeti que una legislació secundària abordi les conseqüències d'una secessió d'una part d'un Estat membre". Amb aquest argument, doncs, la Comissió Europea considera que ni la Comissió ni el Parlament Europeu poden proposar ni legislar (ni en un sentit ni en un altre) les conseqüències d'una possible independència de Catalunya, però admet aquesta possibilitat a l'afirmar que "en el cas d'una secessió d'un Estat membre, la solució es trobaria i negociaria dins l'ordenament jurídic internacional".

D'aquesta forma la Comissió Europea desmenteix les afirmacions d'algunes forces polítiques que afirmen que Catalunya seria expulsada de la Unió Europea en cas d'independitzar-se i admet que Catalunya podria ser membre de la Unió Europea segons l'ordenament jurídic internacional al fer d'aquest la solució al problema plantejat.

Des de Reagrupament valorem molt positivament la resposta donada per la Comissió Europea, tot i que lamentem que la Iniciativa no hagi estat admesa a registre per un problema competencial. Es posa de manifest que la UE considera possible la secessió d'una part d'un Estat membre, que en aquest cas hi ha voluntat de solucionar el seu estatus i indica el camí per aquesta resolució en l'ordenament jurídic internacional.

Notícia a Racó Català.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada